4 Nisan 2016 Pazartesi

Etli Marul Yahni



Bir çoğumuzun sadece salatalarda kullandığı marulun aslında çok şahane yahnisi de oluyor. Yapımı hem çok kolay hemde çok lezzetli.

1 adet marul: Ben kıvırcık marul kullandım, iceberg de kullanabilirsiniz.
1 adet taze soğan
1 demet maydanoz
200 gr dana kuşbaşı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı süzme yogurt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Önce tencerede tereyağını eritip sıvı yağı ekliyoruz. Ardından kuşbaşı etleri ekleyip suyunu bırakması için tencerenin kapağını kapatıp ara sıra kontrol ederek kavuruyoruz. Etler suyunu çektikten sonra iri iri doğradığımız marulları tencereye alıyoruz ve üzerine damak tadınıza göre tuzu ekliyoruz. İlk etapta gözünüze çok hacimli görünebilir. Ancak tıpkı ıspanakta olduğu gibi kendini hemen bırakıyor. kapağını kapatıp marullar kendini bırakana kadar pişiriyoruz. Marullar kendini bırakınca 1 yemek kaşığı salçayı bir kase suyun içerisinde eritip tencereye boşaltıyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp pişmeye bırakıyoruz. Yemek suyunu çektikten sonra üzerine ince ince kıydığımız maydonozları da ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz  ve maydanozlarla birlikte 3-5 dakika daha pişirip tencerenin altını kapatıp yemeğimizi dinlenmeye alıyoruz.
Maydanozun yanında dere otu ve taze nane de kullabilirsiniz ancak dere otunu pek yakıştıramadım ben. Tabii zevk sizin :) dileyen koyabilir.

Eğer domates salçanız çok ekşi değilse limonla da çok güzel oluyor.
Şimdiden afiyet olsun.

Neden marul?

Papatya giller familyasıdan bir sebze olan marul, içerisinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, iyot, çinko,sodyum ve klor gibi mako ve mikro elementlerin yanında A,B,C,D ve E vitamini de içerir. 
Lif içeriği zengin olduğundan sindirim sistemini çalıştırır, sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı uykusuzluğa da iyi gelir, böbrekleri çalıştırır ve idrar söktürür. Kalorisi oldukça düşük olduğundan diyet yapan kişiler rahatlıkla atıştırmalık olarak tüketebilir.
Ancak vitamin ve mineral içeriğini çok kısa bir sürede kaybeder. Bu nedenle en kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir. Marullarınızı yıkamadan gazete kağıdına sararak dolapta saklarsanız bozulmasını bir miktar geciktirmiş olursunuz.


Bütün Marulların Besin Madde İçeriği Aynı mıdır?

Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi marulların besin madde içeriği çeşitlerine gore farklılık gösteriyor. Gerek besin made içeriği gerekse raf ömrünün diğer marul çeşitlerinden uzun olması nedeniyle en çok talep gören marul çeşidi, tabloda ikici sütunda yer alan ve orijinal adıyla  Romaine Lettuce olarak bilinen marul çeşitidir.



1 yorum: