12 Nisan 2016 Salı

Fırında Sütlü Kereviz


Kereviz oldukça faydalı bir kış sebzesi olmasına rağmen, çok fazla tüketilmez ve zeytinyağlı kereviz dışına pek fazla çeşit yapılmaz. Fırında sütlü kereviz, hem çocukların zevkle yiyecekleri hem de çay saatleri veya bruchlarda misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir tarif. Haydi sıvayın kolları;

Malzemeler
  • 2 adet kereviz
  • 1 su bardağı süt
  • 1/4 su bardağı krema
  • Parmesan / kaşar / gravyer peyniri
  • Muskat cevizi
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı
  • Kerevizler çok ince doğranır veya varsa rendenin cips bıçağı kısmından rendelenir.
  • Doğranan kerevizler tencereye alınır. Süt ve krema ilave edilir. Süt ve krema tencerenin 2/3'ü olacak şekilde ayarlanmalıdır. Süt ve krema malzemelerin üstünü kaplamamalıdır.
  • Önce harlı sonra kısık ateşte kerevizler hafif diri kalıncaya kadar haşlanır.
  • Karabiber ve tuz eklenir. Bir miktar muskat cevizi rendenin en küçük kısmı ile rendelenir.
  • Sütü çeken kerevizler borcama alınır. Üzerine malzeme listesinde belirtilen peynirlerden her hangi birisi bolca serpilir (ben kaşar kullandım, original tariff parmesanlı)
  • Fırına verilip peynirler kızarıncaya kadar pişirilir.

  • AFİYET OLSUN


    Kerevizin Faydaları Saymakla Bitmiyor !

    Kereviz, maydanozgiller familyasından bir sebzedir. Faydalarına gelince;
    • Karaciğer yorgunluğunu alır.
    • İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır.
    • Böbrekte taş ve kum oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
    • Kanı temizler.
    • Ağız kokusu ve öksürüğe iyi gelir.
    • Fosfor, folik asit, kalsiyum ve potasyum açısından oldukça zengindir.
    • Posa içeriği fazla olduğundan tokluk hissini arttırır.
    • Kalorisi oldukça düşüktür. 100 gr kerevizde sadece 18 kalori enerji bulunur

     

    Kereviz Nasıl Muhafaza Edimlelidir ?

    Kereviz eğer don yemiş ise besin değeri ve lezzetini kaybeder. Bu nedenle kereviz alırken yapraklarının yeşil ve diri yumrusunun ise sert olmasına dikkat edilmelidir. Kerevizi yıkamadan 15 gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kereviz yapraklarını kurutarak da kullanabilirsiniz. Nasıl mı?
    Kereviz yapraklarını iyice yıkadıktan sonra bir tepsi veya sininin üzerine kâğıt sererek bir odada kurumaya bırakın. Arada bir yaprakları ters yüz edin. 10 gün sonra kurumaya başlayacaktır. Kuruyan yaprakları ufalayarak  kuru nane gibi yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder