25 Nisan 2016 Pazartesi

Hindi fümeli brokoli


İtalyanlar tarafından yabani lahandan üretilen brokoli tam bir sağlık ve besin madde kaynağı. Bu güzel sebzeyi bir parça proteince zenginleştirerek harika bir yemek yapalım.



Malzemeler

  • Orta boy brokoli
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 paket füme hindi
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 ader kırmızı kapya biber
  • Kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber, pul biber







Yapılışı

  • Brokoliler buharda hafif kıtır kalıncaya haşlanır
  • Haşlanan brokolileri ortadan küçük parçalara kesilir
  • 2-3 diş sarımsak ve kapya biberler 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklenmiş tavada hafif pembeleşene kadar kavrulur
  • Sonra brokoliler eklenerek çiçek kısmı hafif yanıncaya kadar kavrulur ( bu brokolilere güzel bir lezzet verecek)
  • Füme hindiler karışıma ilave edilerek füme hindinin kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edilir.
  • 1 adet yumurta bir çimdik tuz ile çırpılarak karışıma ilave edilir.
  • Yumurtalar piştikten sonra altı kapatılır ve  üzerine ince ince dilimlenmiş kaşar peyniri ilave edilerek kapağı kapatılır. Kaşarlar çok hafif eridikten sonra servis yapılır.

HAYDİ AFİYET OLSUN


Brokoli Faydalı mı?


Hem de Nasıl !!
  • Kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür.
  • Beyin gelişimi ve bilişsel hafıza için gereli olan vitamin K oldukça yüksek oranda bulunur.
  •  Yüksek oranda lif bulunur. Sindirim sistemini düzenler, incebağırsakta faydalı bakteri gelişimini teşvik Eder.
  • Göz sağlığı için gerekli olan lutein ve zeaksantibi gibi iki karatenoid, brokolide yüksek oranda bulunur.
  • Yüksek miktarda vitamin K ve kalsiyum içerdiğinden osteoporoz oluşumunu önler.
  • Brokoli buharda pişirildiğinde içermiş olduğu kendine has yüksek çözünebilirlikteki lif yapısı ile kolesterolü bağlar ve vücuttan atımını kolaylaştırır.


 

NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ

Brokolinizi bir poşet içerisine koyarak buzdolabında 5-7 gün muhafaza edebilirsiniz.

Brokoliniz dolapta gevrekliğini ve diriliğini kaybetmiş ise brokolinizi kök kısmından 45 derece açı ile kesin. Kök kısmını içi su ile dolu bir kap içerisine yerleştirin ve brokolinin üzerini buzdolabı poşeti ile örterek 3 saat oda ısısında gölge bir ortamda bekletin. 3 saatin sonunda brokolinizin dirileştiğini ve gevrekliğini tekrar kazandığını göreceksiniz.

 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder